08 februari 2017

Naar de bank

Voor het openen van een bankrekening ga je hier naar de bank. Ouderen onder ons zal dat bekend voorkomen, maar voor de jongeren zal ik het even uitleggen: vroeger was een bank een, meestal prominent, gebouw waar mensen achter balies zaten. Bij die mensen kon je geld storten of opnemen. Eigenlijk net zoiets als nu een online-verbinding, maar dan met echte mensen dus.

Nou, hier in Thailand is dat nog steeds zo. Er zijn wel geldautomaten, en ook automaten waar je geld kan storten, en weer andere automaten waar je het saldo in je bankboekje bij kan werken. Maar je kunt dus... o, sorry, jongeren: een bankboekje is een boekje waarin je saldo staat en waarin bij- en afschrijvingen worden bijgehouden. Met dat boekje kan je geld of cheques halen. Een cheque is een bewijs dat je een bepaalde waarde van je rekening hebt gereserveerd. Je geeft die cheque aan iemand anders die die waarde dan kan laten uitbetalen of op zijn rekening bijschrijven. Voor dat alles ga je dus naar de bank.

Toen wij maandagmorgen de bank binnenkwamen waren alle 10 (!) loketten bemand.* Er stonden zo'n 40 stoelen, netjes in rijtjes, die allemaal bezet waren door wachtende mensen. Er hing een groot televisiescherm waarop vechtfilms te zien waren, uiteraard met bijbehorend geluid. Bij de ingang stond een nummertjes-automaat; zoëen die ook in het gemeentehuis van Boxmeer staat. Alleen stond er hier iemand bij die vroeg waar we voor kwamen en de juiste knoppen voor ons indrukte. We hielden rekening met een forse wachttijd, maar het eerste nummertje dat opfloepte was het onze. We mochten naar loket 10, en na zo'n 3 kwartier aan formulieren en formaliteiten hadden we een bankrekening met bankboekje én betaalpas. Zo snel lukt dat in de online-wereld niet.

Buaban, de huisbazin had al die tijd geduldig zitten wachten. Haar man was ook aangeschoven. Huisbazin? Wat moest die daar dan? Nou, hier neem je als je als buitenlander een bankrekening wilt openen je huisbaas mee naar de bank. Die moet namelijk hoogstpersoonlijk verklaren dat je echt in zijn of haar huis woont. Ze had ons op de berg opgehaald, maar daarna moest ik de nogal grote bak naar de bank rijden en ging zij achterin zitten. Bij de eerste de beste kruising vergat ik natuurlijk dat het een schakelauto was, gelukkig zonder vervelende gevolgen.

Nadat we klaar waren bij de bank vroeg Buaban of we toevallig interesse hadden om een stuk land met, en een zonder huis te gaan bekijken. Dat hadden we wel. Dus reden we een paar kilometer het dorp uit (de man van Buaban reed nu; Mieke moest nu ook naar achteren. Tot groot vermaak van beide Thai zat ik met mijn knieën tegen het dashboard en met mijn hoofd zowat tegen het dak.) We bekeken een op zich mooi huis, maar wel erg groot en met een stuk land van 2 rai (1 rai is 1600m2) waarvan de helft ongeveer een blubberige vijver was. Daarna reden we in Tham Chiang Dao naar een stuk land van 10 rai, ook weer schitterend gelegen, maar veel te groot en niet eenvoudig bewoonbaar te maken. Dat gaat het dus niet worden.

Om ze te bedanken voor hun inspanningen en geduld boden we Buaban en haar man aan om samen te lunchen. Ze reden ons naar een leuk plekje buiten het dorp waar we een rijk gevulde maaltijdsoep verorberden. Dit sympathieke aanbod kostte ons 130 Baht (€ 3,25). Daar kan je nog eens aardig voor doen.




Vanmorgen hebben we internetbankieren geregeld. Hoe handig en persoonlijk zo'n bank met echte mensen ook is, het thuis kunnen checken van saldi en regelen van betalingen is iets waaraan we inmiddels te veel gewend zijn om er afstand van te doen. Om internetbankieren te regelen ga je hier, je begrijpt het al, naar de bank. Buaban hoefde deze keer niet mee. Ze kennen ons daar nu al.

* In Chiang Dao en de bijbehorende dorpen wonen iets meer dan 15.000 mensen. Dat is zoiets als Harlingen, Slochteren of Eemsmond.  Er zijn meerdere banken, allemaal met echte mensen achter echte balies.