24 juli 2018

Sociale wesp

Een paar maanden geleden kwam de urntjeswesp hier al eens voorbij.Van deze bijzondere bouwer krijgen we regelmatig bezoek en de urntjes komen we overal tegen.


Gisteren zat Yindee ineens zenuwachtig onder een houten krukje te snuffelen en even later vlogen er twee wespen onder vandaan. Toen we het krukje omdraaiden zagen we een ander soort fraai wespenbouwsel zitten. Een bolletje op een steeltje, en in het bolletje een aantal gangetjes. Het bolletje werd bewaakt door een derde wesp, die steeds alert reageerde als we in de buurt kwamen. Na enig speurwerk bleek het een social wasp te zijn.


Een sociale wesp dus, waarvan dan weer diverse varianten bestaan. In het Nederlands wordt deze groep samengevat met plooivleugelwespen. Het sociale waaraan ze hun Engelse naam ontlenen zit hem in het feit dat ze gezamenlijk hun nest bouwen en in kolonies leven. De meeste andere wespensoorten zijn einzelgänger. Ze schijnen behoorlijk venijnig te steken en ook al snel te vinden dat ze preventief een prikje moeten uitdelen. Dat vinden wij dan weer wat minder sociaal.


We hebben er wat foto's en een filmpje van geschoten. Het nest staat hier eigenlijk op zijn kop, want oorspronkelijk hing het aan het krukje, maar dat hadden we zoals gezegd omgedraaid. Omdat we niet meer wisten of de eitjes er al in lagen voordat we het krukje omdraaiden, laten we het nu maar zo staan. Dat we nog zo wespvriendelijk zijn als er straks een hoop volwassen sociale wespen ons het leven zuur komen maken durven we niet te beloven.


Het filmpje is op youtube in HD te bekijken. Wie deze blog via e-mail leest krijgt het filmpje waarschijnlijk niet meegezonden. De link naar youtube is https://youtu.be/fegwhMJEyd4.