13 februari 2021

Bedelblog

Ik ga bedelen. Ik ga op jullie gemoed werken. Ik ga een zielig verhaal vertellen. En ik had me nog zó voorgenomen om dat niet te gaan doen, omdat bedelen bij vrienden de vriendschap onder druk kan zetten. Daarom begin ik met de absolute garantie dat het voor onze vriendschap absoluut niet uitmaakt of je gehoor geeft aan mijn gebedel, of er niks mee doet. Alles mag. Even goeie vrienden. 


Zo, dat was een lekker vaag begin. Wat is er aan de hand? Vandaag was er weer een bijeenkomst van FERC, de club die kinderen uit arme gezinnen in staat stelt hun middelbare school af te maken. Ik heb er eerder over geschreven, maar zal het werk van de stichting nog even kort samenvatten:

  • Onderwijs in Thailand is gratis tot 15 jaar.
  • Leerlingen zijn 18 als ze de middelbare school afronden.
  • Mensen die school niet kunnen betalen halen hun kinderen eraf als ze 15 zijn.
  • Als scholen zien dat een leerling die capaciteiten heeft om de school af te maken, van school gehaald dreigt te worden, kunnen ze contact leggen met FERC.
  • FERC probeert een sponsor te vinden die bereid is 3 jaar studiekosten te sponsoren.
Zo'n 80 scholieren kunnen daardoor alsnog naar school. 20 daarvan worden door een rijke Thaise ondernemer gesponsord en de afspraken lagen er om er daar jaarlijks 20 bij te laten komen, tot een totaal van 100. Na volgend weekend zijn intakegesprekken gepland met scholieren die voor een FERC-scholarship in aanmerking willen komen, maar nu is de rijke sponsor in het ziekenhuis beland. Hier zijn bedrijfsprocessen niet zo georganiseerd als in Nederland. Als de baas in het ziekenhuis ligt is er niemand die de betalingen kan autoriseren en stopt een bedrijf dus simpelweg met betalen. Hoe dat meestal afloopt is in dit kader niet relevant.

FERC heeft wat reserve en kan het 3-jarige traject van de 20 scholieren die vorig jaar zijn ingestroomd daaruit nog financieren. Maar voor de 20 nieuwe instromers is geen geld. Wij hebben inmiddels zelf besloten een van die 20 te gaan sponsoren. Ik heb naar aanleiding van de hierboven genoemde blog gehoord dat er mensen aan het overwegen waren of zij FERC zouden gaan steunen. Vandaar dat ik het toch nog een keer durf te noemen.

Het kost hier niet echt veel om naar school te gaan, maar over 3 jaar is het toch wel een flink bedrag. Per jaar gaat het om 12.000 Baht, en dat is afhankelijk van de koers zo'n 350 euro. Ongeveer 30 euro per maand dus. Daarvan worden onder meer leermiddelen, uniformen, schoolvervoer en schoolmaaltijden betaald. Als sponsor word je dringend verzocht je voor 3 jaar te conformeren, zodat het kind dat je sponsort de school ook echt af kan maken.


Ben jij nou toevallig een van die mensen die er al over aan het denken was, of weet je vanwege de lockdown niet hoe je je eindejaarsuitkering op moet maken, of realiseer je je ineens dat je 4 jaar geleden een bitcoin hebt gekocht en dat die ineens 10x zo veel waard is geworden? Of gaat je Thailandreis niet door en hou je geld over dat je toch aan Thailand ten goede wil laten komen? Of vind je dit gewoon een erg goed initiatief? Denk dan eens aan FERC. Als het bedrag te hoog is, kan je het misschien ook met een aantal mensen samen opbrengen. 

Mocht je al zo'n beetje een beslissing genomen hebben, dan zou het mooi zijn om die snel te laten weten. Dan kunnen er misschien nog meer van de eerder genoemde 20 scholieren instromen. Je mag ons erover berichten (lapoutre@protonmail.com), maar kan ook rechtstreeks met FERC contact opnemen via fercthailand.org. Maar lukt het niet om zo snel te beslissen: het is nooit te laat om met sponsoren te starten.

En we kunnen het niet genoeg benadrukken: of je nu wel of niet meedoet: even goeie vrienden.