26 augustus 2021

Rescue bags

Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik ga weer om geld vragen. Een half jaar geleden deed ik dat ook, met de belofte er geen gewoonte van te maken, maar hopelijk herinnert niemand zich dat en los daarvan is er een dusdanig nijpend probleem dat ik mijn belofte wel mag breken. Dat vind ik althans zelf. 

Thailand kent strenge regels voor buitenlanders die hier willen werken. Maar Thailand kent ook een soepele manier van omgaan met regels. Zo werken er heel veel Birmezen in Thailand, vooral in de laagstbetaalde baantjes. Begin 2019 waren er in Chiang Mai ongeveer 167.000. Een groot deel is door de corona-uitbraak hun baan kwijtgeraakt, en daardoor ook hun werkvergunning. Na de gewelddadige staatsgreep in Myanmar en het hardhandige optreden van de nieuwe machthebbers tegen de bergvolkeren in het grensgebied met Noord Thailand zijn er nog grote groepen vluchtelingen bijgekomen. 

De Thaise hulpprogramma's zijn uitsluitend voor Thaise mensen. De Birmezen kunnen er dus geen beroep op doen. Als ze al een beetje spaargeld hadden is dat inmiddels wel op. Er zijn inmiddels al enkele particuliere initiatieven, waaronder dat van de MAP foundation (https://www.mapfoundationcm.org). 

Foto: Map Foundation

Deze non-profitorganisatie zet zich al jaren in voor de Birmese arbeiders in Thailand en ondersteunt deze nu met voedselpakketten. In zo'n pakket zitten vooral etenswaren waaronder 10 kilo rijst, instant noedelsoep, vis in blik, bakolie, maar ook zeep, maandverband en mondmaskers (die hier verplicht zijn buiten). De kosten van één "rescue bag" zijn 570 baht, ofwel zo'n 15 euro.

De actie draait volledig op donaties. Mocht je nog wat vakantiegeld overhebben, dan is dit een dankbare bestemming.  

Rekeningnummer: 504-050441-6
Swift code: BKKBTHBK
Bank: Bangkok Bank
Bank adres: 251-5 Suthep Road, A. Muang, Chiang Mai 50200
Naam: MAP Foundation
Adres: 9/34 Moo 1 Ing Doi Village Liab Klong Chonprathan Road, Chang Phueak Subdistrict, Mueang District, Chiang Mai 50300   THAILAND


Aanvulling

Naar aanleiding van de blog van gisteren meldde iemand dat hij graag wat wilde doneren, maar dat de bankkosten voor het overmaken van een bescheiden bedrag naar Thailand bij zijn bank € 25 bedragen. Het is natuurlijk jammer als er al meer dan één steunpakket opgaat aan het spekken van de bank. Zijn vraag was of daar iets aan te doen is en het antwoord daarop is "ja". 

De oplossing is om het bedrag naar onze Nederlandse bankrekening over te maken, waarna wij het vanaf onze Thaise bankrekening naar de stichting overmaken. Dat hadden we vooraf ook al wel bedacht, maar er niet voor gekozen omdat wij in dat geval kunnen zien wie wat doneert, en ook wie er niets doneert. En dat willen we helemaal niet weten. We willen al helemaal niet dat jullie het gevoel krijgen onder druk gezet te worden om te doneren. (Dan gaat het een beetje lijken op de gang van zaken hier in Thailand, waar de dorpsomroeper laat weten hoeveel iedereen die maand voor de tempel heeft gegeven.) Er zijn heel veel goede doelen en niemand hoeft zich verplicht te voelen om dit specifieke doel te steunen.

Maar al deze bedenkingen laten onverlet dat het financieel wel veel efficiënter is. 

Dus wie dat handig vindt kan haar of zijn donatie ook sturen naar onze rekening bij de Triodosbank:

NL89 TRIO 0198 3335 60
T.n.v. M.J.A.E. Kupers en/of F.C. La Poutré, Engelmanstraat 11, 6086 BA Neer

Geef je de voorkeur aan rechtstreeks overmaken naar de stichting, dan is dat natuurlijk ook prima. En wil je niets doneren, dan is dat ook goed. 

Zo, en nu houden we weer even op met bedelen.