03 september 2021

Risico-inschatting

Vandaag konden de mensen die op de markt in een dorp hier vlakbij staan een corona-vaccinatie gaan halen. Een marktvrouw is op weg naar het ziekenhuis waar ze haar prik zou krijgen verongelukt. Ze zag bij het oversteken van de snelweg op haar brommer een auto over het hoofd.

Na een eerste coronajaar waarin Thailand zo'n beetje een voorbeeld voor de rest van de wereld was, is het hier de laatste maanden ineens toch hard gegaan. In totaalzijn er nu 12.103 mensen aan de ziekte overleden. In Nederland staat de teller op 18.012. Zet je het af tegen het aantal inwoners dan is in Nederland bijna 1 op de 1000 mensen aan corona overleden en in Thailand ongeveer 1 op de 6000.

In de anderhalf jaar dat corona huishoudt zijn er in Thailand zo'n 30.000 mensen in het verkeer omgekomen. Het land staat al jaren in de top 3 van landen met de meeste verkeersslachtoffers per 100.000 inwoners. Het wrange verhaal van de marktvrouw is wat dat betreft illustratief.

Op de een of andere manier wil het gevaar van het verkeer ook niet doordringen tot de mensen. Hoewel 80% van de verkeersslachtoffers brommer-/motorrijder is, schat ik dat meer dan de helft van die verkeersdeelnemers geen valhelm op heeft. En wie er wel een draagt heeft hem vaak niet vastgemaakt of gebruikt een bouwhelm of andere niet voor dit doel geschikte bescherming.

Dat staat dan in schril contrast met de bescherming tegen corona. Het aantal mensen dat buiten een mondmasker draagt is zo goed als 100%. Afgezet tegen de sterftecijfers is het bizar om zo veel mensen op een motor te zien rondrijden zonder helm maar met mondkapje. Het is een confronterende illustratie van hoe slecht mensen in staat zijn risico in te schatten. De angst voor corona is enorm hier. 4 weken geleden schreef ik hoe de parkeerplaats bij de plaatselijke supermarkt compleet uitgestorven was nadat er een coronageval binnen was geweest. Vandaag kwamen we er langs en was nog steeds maar hooguit een kwart van de plaatsen bezet, terwijl dat normaal zo'n driekwart zou zijn.

"De Thai leert niet", is een veelgehoorde opmerking. Ik vraag me echter af hoeveel helmloze motorrijders je in Nederland zou zien als er niet onverbiddelijk bekeuringen zouden worden uitgeschreven, bij een pakkans van tegen de 100%. Waarschijnlijk schort het hem meer aan de handhaving, die hier zo goed als ontbreekt, dan dat "wij" zo veel verstandiger zouden zijn.

Actie voor Birmese vluchtelingen

Het was mooi om te zien hoe er na mijn, in een opwelling geschreven, laatste blog over de noodsituatie onder Birmese vluchtelingen donaties begonnen binnen te druppelen. Iedereen die via ons of rechtstreeks gedoneerd heeft hartelijk bedankt. Een collega van FERC, de stichting die Thaise scholieren sponsort, is op bezoek geweest bij de organisatoren van de hulpactie voor Birmezen en heeft gezien dat het geld daar goed besteed wordt. Uiteindelijk is er via onze rekening bijna € 900 gedoneerd, goed voor 60 rescue bags. We hebben alle donaties telkens direkt in Thaise Baht doorgestort. Donateurs die het overschrijvingsbewijs voor hun administratie willen hebben kunnen me even mailen op lapoutre@protonmail.com.