09 mei 2017

N 18.336235 E 99.388946 ??

Gaat het Nong Lom worden...? We hebben eergisteren besloten dat dit het stukje land mag worden waar we ons nieuwe paradijsje willen gaan bouwen: Nong Lom,
Hang Chat District, Provincie Lampang, Thailand. https://goo.gl/maps/mzsauY6Agau
Als je linksonder op de google mapspagina het satelliet-icoontje aanklikt krijg je een aardig beeld van het landschap en de ligging. Het landje ligt midden tussen de rijstvelden en weilanden met een weids uitzicht naar alle kanten. Daar zijn we voor gevallen.... De ooievaars en kieviten, de heuvels op de achtergrond. We kregen het aangeboden via Judith en Pong, een 70+ koppel uit Lampang.


De AmerikanseJudith hebben we vorig jaar in Chiang Dao voor het erst ontmoet, De Thaise Pong kennen we nog maar kort. Het land is van een vriend van Pong, die er eigenlijk geen plannen mee heeft en het wel aan ons wil verkopen voor een alleszins redelijke prijs. Het is ruim twee rai groot, zo'n 3500m2. 


We hopen dat de koop op korte termijn een feit kan worden, we zoeken momenteel nog een aantal essentiële zaken uit, zoals hoe de nutsvoorzieningen geregeld kunnen worden en allerlei andere omgevingsfactoren, juridische aspecten etc. We krijgen daarbij fantastische en enthousiaste hulp van Pong, die constructiemanager is geweest bij een heel groot bouwbedrijf in het Zuiden van Thailand. Hij is gepensioneerd, en vindt het een leuke uitdaging om ons te helpen en adviseren, ook wat betreft de inrichting van het landje en de bouw van ons huis straks. Dat is voor ons natuurlijk ontzettend welkom, omdat hij alle kennis, ervaring en ook het netwerk heeft, nodig voor ons 'project'. En dan is er ook nog Hub, die als ervaringsdeskundige als het gaat om huizenbouw, zijn hulp, ideeën en advies heeft aangeboden. Wat zijn we toch een geluksvogels dat deze prachtige mensen zomaar ons pad kruisen en het verwezenlijken van onze dromen mee mogelijk gaan maken omdat ze erin geloven, de mogelijkheden zien en ons gewoon graag willen helpen. Daar word ik toch wel heel erg dankbaar en blij van.
We hopen dat de aankoop een beetje vlot gerealiseerd kan worden, dan kunnen we aan de slag. Met Pong en Hub zijn we al volop aan 't fantaseren en plannen. We zullen beginnen met het graven van een waterreservoir/visvijver en het slaan van een diepe put. Met de grond uit het reservoir hogen we een deel van het land op voor het huis, en we willen snel gaan beplanten met bomen en bamboe, om het landje te beschutten tegen zon en wind. Voor Pong met zijn ervaring is het een mini-projectje dat niet zoveel voorstelt en allemaal makkelijk geregeld kan worden, en zo praat Hub er ook over, maar wij vinden het toch wel zo ongeveer het spannendste (en leukste) dat we ooit gedaan hebben. We verbazen ons telkens weer over het gemak waarmee hier alles mogelijk is, vergeleken bij alle regelarij in Nederland. Twee uitersten. Maar geef ons Thailand dan maar! Al doende zullen we daar vast ook nog wel eens anders over denken, maar het is een feit dat we deze droom in Nederland nooit op deze eigenzinnige manier zouden kunnen en durven realiseren.... we gaan ervoor!
O ja, en we hebben gisteren de voordeur al gekocht, voor vijfentwintig eurietjes!!