19 juni 2018

Klaar genoeg


Een bijzondere blog vandaag: het is namelijk de eerste die geschreven is in het nieuwe huis. Afgelopen zondag is de elektrische installatie verder afgemaakt; vandaag hebben we het sanitair goed aangesloten gekregen en de roosters voor de ramen geplaatst. Daarmee is het huis klaar genoeg om er te gaan wonen. We hebben al een aantal spullen verhuisd; veel staat er nog in Nang Lae. Dat gaan we de komende weken geleidelijk aan verhuizen. Als dat gebeurd is kunnen we de huur van het huis in Nang Lae opzeggen.



De avond begon hier met een gigantische regenbui met flinke donderklappen. Hoewel de ramen maar een klein stukje open stonden en er flink wat dak oversteekt, kwam er toch regen naar binnen. De afgelopen weken hebben we de honden aangeleerd dat ze niet de drempel naar binnen over mogen, maar toen ze daar zo zielig naar binnen stonden te kijken, bibberend vanwege het onweer, hebben we dat voornemen maar meteen laten varen. Dan maar wat extra dweilen met slecht weer :-).
We wonen trouwens niet alleen hier. De toekeh die hier al vaker genoemd is heeft ook zijn intrek genomen. Hij woont achter de kasten. Als hij zijn karakteristieke toekeh-roep doet fungeert de achterwand van de kasten als klankbord. Het geluid knalt daardoor door de ruimte, Daar gaan we wel wakker van worden vannacht. We zijn al op zoek naar een vriendelijke manier om hem tot verhuizen te bewegen.


Zo'n tropische regenbui zorgt ook voor grote opwinding bij de duizenden kikkers die in de rijstvelden wonen. Ze laten dat blijken door een luidkeels gekwaak, gepiep of gebrul. (Veel kikkers hier maken hele andere geluiden dan we in Nederland gewend zijn.) Een exemplaar van nog geen twee centimeter groot zit inmiddels onder het bed. Pogingen om hem te vangen en buiten te zetten mislukken steeds omdat hij, zo klein als ie is, wel een halve meter hoog en een meter ver springt. Zelfs Tibbe waagt zich niet aan een vang-poging.


Klaar zijn we overigens nog lang niet. Er moeten nog veel bomen en struiken geplant worden, de waterleiding moet nog grotendeels worden ingegraven, er moet nog stroomdraad naar de twee waterpompen en de sala, en de generator moet nog zo worden aangesloten dat deze bij te weinig zon voor de stroomvoorziening kan zorgen. En dan moeten we natuurlijk nog plekken vinden voor allerlei decoratieve prullaria, want het huisje moet wel vol. Nu we hier slapen kunnen we met de buitenwerkzaamheden wel 's morgens al vroeger beginnen, als het nog lekker koel is en meestal nog droog. De regen komt meestal pas later in de middag. Al dat water zorgt trouwens wel dat de grond zachter wordt. Dat maakt het graafwerk hopelijk wat lichter.


Maar nu eerst de eerste nacht beleven.