09 augustus 2018

Hét recept tegen verveling

Sommige mensen maakten zich nogal zorgen toen ze hoorden van onze Thailandplannen. Ze vroegen zich af waar we ons daar nou mee bezig gingen houden. Okee, eerst dat huisje bouwen natuurlijk, maar dan? Achter de geraniums gaan zitten? En doen die het überhaupt wel in de tropen? Of gaan ze zo hard dat je na een paar weken al niets meer ziet?

Het voelt heel goed, die bezorgdheid, maar we kunnen iedereen geruststellen: we vervelen ons niet. Voorlopig komt dat nog grotendeels doordat er nog van alles in het huisje afgemaakt moet worden en doordat de tuin nog lang niet klaar is.


Daarnaast gaat er natuurlijk nogal wat tijd zitten in het uitzoeken van de juiste plek voor lunch of avondeten. We moeten immers wel goed voor de inwendige mens zorgen bij al die fysieke arbeid. In een eerdere blog schreven we al eens hoe we gratis geluncht hebben in een restaurantje dat eigenlijk gesloten was. De afgelopen week zorgde datzelfde restaurantje weer voor een leuke verrassing. Zoals in bijna alle Thaise eettentjes staan de tafeltjes en stoeltjes (of meestal krukjes) gewoon buiten. Toen wij aankwamen was er echter een onheilspellend donkere lucht; het kon ieder moment gaan regenen. We werden daarom uitgenodigd om op de overdekte veranda van een nieuw gebouwtje, dat net klaar was, te gaan zitten. Daarvoor moest de bediening minstens 50 meter extra lopen, maar dat maakt hier in Thailand niks uit.


Er stond verder nog niets op die veranda, maar terwijl de eerste regendruppels vielen kwamen er medewerkers aansjouwen met een tafel. Net nadat we ons geïnstalleerd hadden barstte de hemel open. Harde windvlagen zorgden ervoor dat de pijpenstelen zowat horizontaal over de veranda werden geblazen en we het zelfs onder het dak niet droog hielden. 


Geen nood: in de stromende regen werd de tafel in het nieuwe gebouwtje binnen gezet en werden wij onder een paraplu naar binnen geleid. Ondanks diezelfde stortbui en de extra 50 meter lopen werden de kaart gebracht, de bestelling opgenomen en de gerechten opgediend. Typisch staaltje Thaise gastvrijheid en service.


Maar we dwalen af. Want hoewel lunchen een prima tijdsbesteding is, is het geen ultiem recept tegen niets te doen hebben. Dat ultieme recept heeft Mieke echter wel uitgevonden en het heet: watersla. De ingrediënten: 3 plantjes watersla. Gooi deze in een vijver en wacht een paar weken. Dan kunnen de geraniums op de composthoop.


Dus: maak je geen zorgen. Wij vervelen ons niet, ondanks dat er geen geraniums zijn.

(Als de link naar het filmpje niet goed werkt, volg dan deze link: https://youtu.be/E69dXbRYJIo.)