10 augustus 2018

Ondertussen bij de buren

Soms roept een blog blijkbaar eerder vragen op dan dat er dingen duidelijk gemaakt worden. De video over de watersla was bedoeld om duidelijk te maken dat we aan het proberen waren dat spul uit de vijver te krijgen, maar dat bleek onvoldoende uit het filmpje. Ja dus, we willen er echt vanaf, maar dat zal een lange strijd worden. Hieronder zie je de oogst van een uur zwem-vegen.


De watersla schijnt een uitstekende bemesting te zijn. Elk nadeel hep ze voordeel. Wat er uit de vijver komt gooien we dus bij planten en op lagere delen van het land, in de hoop dat de grond daar wat plantvriendelijker wordt.


Een andere faq is of de watersla eetbaar is. Dat blijkt het geval te zijn, maar het staat eigenlijk alleen op het menu op plaatsen waar niets anders voor handen is. De smaak zal waarschijnlijk wat tegenvallen, denken we. We hebben het maar niet geprobeerd. Watersla is een uitstekende waterzuiveraar, dus goeie kans dat de pesticiden van de rijstboeren door de plant uit onze vijver zijn gefilterd, alleen denken wij dan met ons boerenverstand dat dat spul nu dus in de sla moet zitten. Vandaar dat we het maar liever niet op ons bord doen.

Zo'n zwemmende man in een Thaise vijver roept ook fantasieën op. Lezers vragen zich af of er geen slangen in de vijver zitten, of andere beesten. Hoewel we nog geen slangen in de vijver hebben gezien is er een goede kans dat ze er wel degelijk in zitten. In ieder geval hebben we al een keer een slang een kikker zien verorberen. Het lijkt ons niet onlogisch dat een kikker-etende slang in het water woont. Normaal gesproken gaat een slang mensen uit de weg, hebben we ons laten vertellen. Zo'n spierwit farang-lijf jaagt natuurlijk ook de stoerste slangen angst aan.

Verder zitten er veel slakken in de vijver, krabben, kikkers, waterjuffers en natuurlijk ook vis. Tilapia en snakehead hebben we kunnen onderscheiden, maar er zitten veel meer soorten.


Vooralsnog duikt François er dapper in. Wie een mooie vijver wil moet risico's durven nemen :-).

Ondertussen bij de buren: (link naar de video: https://youtu.be/xagnoiK8HEc)